PATATAS BRAVAS

Aleksandra Ladachowska

02.10.2013

Patatas bravas to jedno z najpopularniejszych hiszpańskich dań, usmażone (lub upieczone) na oliwie z oliwek ziemniaki z paparykową salsą. Proste i wyśmienite!

Składniki:

  • ziemniaki+ oliwa z oliwek + sól+ pieprz 
  • cebula
  • 4 średnie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka  pimentonu
  • papryczka chilli bez pestek (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek

Na oliwie smażymy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy papryczkę chilli i czosnek, kiedy cebula się udusi, dodajmy obrane ze skórki pomidory. Doprawiamy pimientonem, solą, pieprzem, cukrem i gotujemy aż sos się zredukuje i będzie miał pomarańczową barwę. Miksujemy i podajemy z ziemniakami.

newsletter