PAELLA Z KURCZAKIEM

Aleksandra Ladachowska

30.09.2013

Słowo paella to nic innego jak określenie patelni. Paella to potrawa bardziej biesiadna niż wykwintna. Historycznie pochodzi ze wsi, jest potrawą pasterską, często przygotowywaną na świeżym powietrzu. Zgodnie z tradycją przygotowują ją mężczyźni – zwani paelleros. Składnikami paelli zazwyczaj było wszystko, co wpadło kucharzowi w ręce np. solony i suszony dorsz, fasola i warzywa oraz różnego rodzaju mięsa – drób, króliki, dziczyzna i owoce morza.

Składniki:

  • udka z kurczaka (mogą być pałeczki mogą być wyluzowane udka)
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • 2 duże pomidory
  • papryka
  • ryż do paelli
  • fasolka
  • przyprawa do paelli (lub szafran)
  • woda lub bulion
  • sól, pieprz


Na patelni smażymy udka z kurczaka z odrobiną pieprzu i soli. Gdy już będą zarumienione, zdejmujemy je z patelni i wrzucamy na ich miejsce pokrojona w kostkę paprykę, gdy chwile się podsmaży dodajemy czosnek i obrane ze skorki, pokrojone pomidory, następnie fasolkę i z powrotem dodajemy kurczaka. Zalewamy wszystko dwiema szklankami wody (wodę można dolewać) wsypujemy ryż na krzyż na patelni tak, żeby odrobinę wystawał ponad powierzchnię wody. Dodajemy przyprawę do paelli: szafran, słodki pimienton, pieprz, czosnek, sól. Gotujemy na małym ogniu aż ryż będzie miękki a woda wyparuje.
Podajemy ją z kawałkami cytryny do kropienia.

newsletter