O iberyjskich świnkach

Hiszpański Smak

16.12.2012

Świnia iberyjska jest unikalną autochtoniczną rasą która od niepamiętnych czasów zamieszkuje tylko południowo-zachodnią część Półwyspu Iberyjskiego .

Najlepszy, charakterystyczny ekosystem dla wypasu świnek to dehesa. Tworzą go specyficzne, górskie tereny, niemal dzikie, pokryte trawami i rozproszonymi gajami dębowymi. Na tym pustawym terenie świnie są właściwie głównymi mieszkańcami. Dieta Iberyjskich świń zawiera głównie żołędzie uzupełniane trawami, dzikimi jagodami oraz roślinami strączkowymi. Zazwyczaj zjadają one (w zależności od wagi zwierzęcia) od 6 do 10 kg żołędzi na dobę, oprócz tego około 3 kg trawy. Specyficzne, bardzo odżywcze jedzenie oraz wolny wybieg powodują że spalają zbędną masę, mięso ma inną budowę, strukturę i smak. Liczyć się będzie bowiem odpowiednia ilość marmurkowego tłuszczyku między mięsem, kształt mięśni i jędrność ich włókien.

Świnia Iberyjska ma ciemną skórę, spiczasty ryjek i długie, szczupłe nogi oraz ciemne ratki. Cechą genetyczną tej rasy jest umiejętność składowania tłuszczu w tkance mięśniowej, co jest kluczem do jej wspaniałego smaku.

 

 

 

newsletter