Mojo Picón – wyborny sos kanaryjski

Florencio Gonzalez

12.05.2015


Mojo picón to tradycyjny kanaryjski sos i każdą wysp przyrządza sie mnóstwo jego wariacji, aczkolwiek tradycyjne mojo rojo (czerowny ostry sos) i mojo verde (zielony sos) są najbardziej popularne.

Są doskonałym dodatkiem do ziemniaczków „papas arrugás”, ryb czy mięs.

 

Dziś zdradzimy Wam tajemnice naszego sosu. Notujcie!

Składniki sosu mojo picón lub mojo rojo:
1 główka czosnku
2 papryki ostre (niekoniecznie)
1 łyżeczka ziarenek kuminu
1 łyżka papryki mielonej
4 łyżki octu
15 łyżek oliwy z oliwek
sól gruboziarnista.

Sposób przyrządzania:

• W moździerzu rozetrzeć na gładką pastę obrane i pokrojone ząbki czosnku, papryki bez ziarenek, kumin i sól.
• Dodać paprykę i powoli dolewać oliwę oraz ocet aż powstanie gęsta pasta.
• Można uzyskać lżejszą wersję mojo dodając trochę wody.
• Jeśli macie mało czasu, możecie przyrządzić mojo wrzucając podane w przepisie składniki do blendera i mieląc, aż powstanie dobrze roztarta masa.
*Porady i triki przy przygotowaniu mojo picón lub mojo rojo:
• Sos będzie słodszy, jeśli zamienimy ostra paprykę na słodką. Tak naprawdę od tego jakiego rodzaju papryki użyjemy zależy jak ostry będzie sos.
• Pietruszka i kolendra to składniki, którymi można doprawiać sos i stopniować jego smak.
• Sos można przez kilka miesięcy przechowywać w zamrażarce.
• Dobrze jest przed przygotowaniem sosu namoczyć paprykę, aby pozbyć się w części jej ostrego smaku.
• Zaleca się wyjęcie ziarenek z papryki i pozostawienie jedynie kilku, aby odpowiednio stopniowac ostry smak. W ten sposób, mojo będzie tylko troche szczypać.
Sos ten idealnie pasuje do wielu dań, w szczególności do ziemniaczków w mundurkach „papas arrugadas” (dosłownie: „pomarszczonych ziemniaków”) lub mięs.
SMACZNEGO!
 
 

newsletter